//
citești...
CONFERINTE TED, PSIHOLOGIE & PSIHOTERAPIE ADLERIANA, VARIA

DESCHIDEREA=COLABORARE, TRANSPARENȚĂ, ÎMPĂRTĂȘIRE, EMPOWERMENT

copyright signR la odihna pe malul Dunarii (la popoul Austriei)Autor: Dr. Cosmin-Răzvan Gogălniceanu

Vă mulțumesc anticipat pentru citarea sursei și a autorilor de fiecare dată cînd veți găsi cu cale să utilizați fragmente din acest material ori din altele publicate pe acest site.


În anii de început ai secolului 20, Alfred Adler a acceptat invitația lui Sigmund Freud. Împreună cu alți 3 participanți (Wilhelm Stekel, Max Kahane și Rudolf Reitler) au pus bazele unei mișcări menite să clarifice și să deschidă drumul a ceea ce astăzi cunoaștem drept psihoterapie. Alături de ei au venit mulți alții. Dintre aceștia câțiva au fondat propriile sisteme de terapie și înțelegere a vieții. Mai jos căutăm să înţelegem aceste despărţiri din perspectiva conceptelor pe care le propune Don Tapscott în cărţile sale şi în conferinţa TEDex prezentată în finalul acestui material.

Ceea ce Don Tapscott aduce în discuție în cadrul conferinței TEDex pe care o puteți viziona mai jos, sunt ceea ce el numește cele 4 principii pentru o lume deschisă:

1. COLABORAREA

2. TRANSPARENŢA

3. ÎMPĂRTĂŞIREA

4. EMPOWERMENT – aici am decis să păstrăm termenul englezesc, deoarece conține în modul cel mai potrivit ideile de distribuire a cunoștințelor, de delegare a puterii, de abilitare a celuilalt.

În 1911 Alfred Adler s-a despărțit de Sigmund Freud și de ceea ce a devenise mișcarea psihanalitică. În 1913 se va desprinde Carl Gustav Jung (/jʊŋ/; German: [ˈkarl ˈɡʊstaf jʊŋ]; 26 July 1875 – 6 June 1961), mai târziu o vor face într-un fel ori altul şi Sándor Ferenczi (7 July 1873 – 22 May 1933), Otto Rank (April 22, 1884 – October 31, 1939) ori Franz Gabriel Alexander (22 January 1891 – 8 March 1964).

Acțiunea lui Alfred Adler a survenit ca urmare a neregăsirii în cadrul grupului de discuţii, tocmai a celor 4 principii ale deschiderii de care vorbeste Don Tapscott. În anii care au urmat, Psihologia Individuală (cum și-a numit Adler curentul de gândire) a pus în discuție chiar principiile deschiderii. Adler a enunțat cele 4 nevoi fundamentale ale omului: nevoia de apartenență, nevoia de semnificație, nevoia de îmbunătățire și nevoia de curaj și încurajare. Omul, spune Alfred Adler, își exprimă cognitiv și comportamental împlinirea acestor nevoi fundamentale. Acțiunile omului se regăsesc în felul în care el face față responsabilităților pe care viața însăși le propune și pe care Psihologia Individuală le numește sarcini ale viețiimunca, relația de intimitate, relația de prietenie-socializare. 

Se poate observa cu ușurință legătura dintre conceptele descrise de Don Tapscott și modul de înțelegere a vieții pe care-l propun Alfred Adler și Psihologia Individuală. În 2011 s-au împlinit 100 de ani de la fondarea Psihologiei Individuale. În România această mișcare este reprezentată astăzi de 2 școli de psihoterapie și una de coaching, precum și de o mișcare care se numește Întâlnirile adleriene. 

Mișcarea Întâlnirilor adleriene își trage seva din elanul, determinarea, consecvența și speranța unor oameni precum Liliana Radu, Andra Pârvan, Anca Fulgeanu, care au reușit să dea continuitate unui proiect de discuții deschise, transparente, unde se împărtășesc cunoștințe și unde se decid acțiuni comunitare de felul OpenTheWorld.

Don Tapscott vorbește despre generația digital natives. În conferința propusă de cei de la TEDex, Don Tapscott își exprimă încrederea în viitorul acestei generații şi al omenirii. La rându-ne am văzut la treabă membri ai acestei generații în Romania. Și împărtășim încrederea lui Tapscott în diferența de perspectivă pe care o propun speciei umane membrii acestei generații – o perpectivă deschisă:

1 – către APARTENENŢĂ și COLABORARE,

2- către SEMNIFICAŢIE și EMPOWERMENT,

3 – către ÎMBUNĂTĂŢIRE și ÎMPĂRTĂŞIRE-a-celor-ce-cunoşti,

4- către ÎNCURAJARE și TRANSPARENŢĂ-fără-frică.

Privind către viitor ne întrebăm dacă remediul pentru a face față complexității vieții stă în încurajarea oamenilor să colaboreze, să practice transparența, să împărtășească resursele și să practice încurajarea celuilalt? Azi înclinăm să răspundem pozitiv acestei întrebări. Acum 100 de ani, Alfred Adler probabil că ar fi făcut la fel.

Toate aceste ne-au adus în minte o alta ilustră gânditoare și ideile dumisale – Elinor Ostrom. Puteti găsi aici un sumar al ideilor dezvoltate în cercetările care i-au adus în 2009 Premiul Nobel pentru Economie.

În final, dorim să mulțumim TEDex pentru disponibilitatea de a ne permite împărtășirea ideilor prin postarea conferințelor lor în materialele noastre, precum și celor 2 traducători, Delia Bogdan și Ariana Bleau Lugo care au făcut posibilă subtitrarea în limba română a conferinței lui Don Tapscott.

 

Publicitate

Discuție

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: