//
a.a & s.f – inceputuri

Heinz si Rowena Ansbacher (1964) povestesc despre un interviu acordat (1928) de Alfred Adler despre primul sau contact cu Sigmund Freud: La acea vreme, tulburarile nervoase erau tratate simptomatic prin cure cu apa rece, etc. Toate aceste metode, din grupul carora face parte si hipnoza, imi pareau ca nu ajung la radacina problemei si ca nu reprezinta fundamental nimic mai mult decat niste cure miraculoase. Am cercetat din ce in ce mai adanc pentru a atinge bazele conexiunilor psihologice, incurajat fiind de scrierile lui Charcot si Janet. Apoi, in 1899, am ajuns la o prezentare a Dr. Freud care, ca si mine, incerca sa gaseasca conexiunile psihologice ale diverselor nevroze. Eu eram specialist in nervi si eram interesant de anatomie patologica si boli interne. Recunoasterea diagnostica a unor astfel de afectiuni, sau eliminarea lor din cadrul diagnosticului, este una dintre conditiile cele mai importante ce trebuie indeplinite inaintea aplicarii oricarei metode de tratament psihologic. In 1902, la un moment dat, am fost invitat sa discut cu Freud si cu cativa dintre apropiatii sai, despre problemele nevrozelor.

November 2, 1902:

Very Honored Sir Colleague:

A small circle of colleagues and followers is going to give me the pleasure of meeting at my house once a week in the evening at half past eight in order to discuss themes which interest us, psychology and neuropathology. I know of Reitler, Max Kahane, and Stekel. Will you have the goodness to join us? We have agreed upon next Thursday, and I am expecting your kind answer whether you would like to come and whether this evening would suit you.

With hearty greetings as your colleague,

S. Freud

Alfred Adler s-a alăturat celor care vor da tonul noilor vârtejuri într-ale psihiatriei și cunoașterii omului. Inițial au fost acolo și Wilhelm Stekel, Max Kahane și Rudolf Reitler. De multe ori m-am intrebat cine erau acești pionieri ai vestitelor întâlniri de miercuri. Wilhelm Stekel intrase în legătură Freud pentru o analiză personală. Participând la întâlniri l-a cunoscut pe Alfred Adler, cu care a decis să pună bazele Zentralblatt für Psychoanalyse (după congresul de la Weimar, 21 septembrie 1911). Pare-se, Stekel a păstrat multă vreme o poziție duală între cei doi celebri. La un moment dat a dorit să revină alături de Freud, lucru pe care acesta din urmă nu l-a mai permis (sursă: http://www.freudfile.org/stekel.html – copyright: René DesGroseillers).

Max Kahane era asistent medical și se cunoștea cu Sigmund Freud de la Institutul Max-Kassowitz de pe vremea (1886-1896) când acesta conducea departamentul de boli nervoase. Institutul, înființat în 1788,  funcționa pe post de dispensar și se adresa tratamentului gratuit al copiilor bolnavi ce proveneau din familii nevoiașe.

Rudolf Reitler este cel de-al cincilea membru fondator al întâlnirilor de miercuri. El era medic și își desfășura activitatea în domeniul curelor balneare. Reitler a rămas toată viața un practician al psihanalizei și alături de Societatea Psihanalitică vieneză.

Invitații au urmat să se alăture inițiativei freudiene și erau primiți cu consimțământul întregului grup. Între oamenii faimoși care au participat la ceea ce din 1906 a devenit Societatea Psihologică de Miercuri (transformata mai apoi in Societatea Psihanalitică din Viena) dorim să-i amintim pe Karl Abraham, Ludwig Biswanger, Sandor Ferenczi, Carl Gustav Jung și Otto Rank.

Opiniile variate asupra vietii si psihicului, precum și dezbaterile argumentate duse până la asumarea diferențelor de drum s-au finalizat cu deschiderea liniilor proprii de către unii dintre participanți, acestia despărțindu-se de grupul de discuții de miercuri. Adler a revenit pe drumul propriu în 1911 și nu mult timp după asta Carl Gustav Jung (1913) decide să își continue propria viziune analitică dincolo de principiile freudiene. Mai târziu, chiar Otto Rank (un foarte apropiat al lui Sigmund Freud) decide să se concentreze pe o viziune personală asupra psihicului si psihologiei.

Societatea Psihologică de Miercurea a fost un loc de consacrare si de dezbatere pentru cei care la inceputurile anilor 1900 au decis sa se lumineze si sa participe la deschiderea lumii psihologiei si psihoterapiei.Publicitate

Discuție

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: