//
citești...
ALFRED ADLER, PSIHOLOGIE & PSIHOTERAPIE ADLERIANA

Psihologia lui Adler: Știința vieții – un interviu cu José Ortega y Gasset (1883-1955)

Autori: José Ortega y Gasset (1883-1955) într-un interviu acordat în spaniolă lui Oliver Brachfeld, tradus și publicat în Int. Z. Indiv. Psychol., 1931, 9, 139-140


Materialul ne-a fost pus la dispoziţie pentru traducere şi publicare prin bunăvoinţa dlui John Newbauer (Dir. Exec. NASAP) de către NASAP prin intermediul proiectului:

Adlerian Digitization Project (http://www.adlerjournals.com/)
Psihologia lui Adler: Știința vieții – un interviu cu José Ortega y Gasset (1883-1955)
Traducere: Dr. Răzvan Gogălniceanu
Corectura: Prof. Corina Gogalniceanu
Editare: Dr. Răzvan Gogălniceanu
Vă mulțumim anticipat pentru citarea sursei și a autorilor de fiecare dată cînd veți găsi cu cale să utilizați fragmente din acest material ori din altele publicate pe acest site.

Opiniile mele întâlnesc într-un mod plenar pe cele ale lui Adler. Îi urmăresc opera cu interes încă de la început și i-am citit toate cărțile. La un moment dat a fost chiar discutată o traducere, însă la acea vreme trebuia să călătoresc și apoi subiectul n-a mai fost reluat și a fost uitat (de atunci, începând cu 1931, opt cărți ale lui Adler au fost publlicate în spaniolă).

Poate că știți, dacă mi-ați citit lucrările, că eu am susținut dintru început o concepție psihologică dinamică și integrală (holistică), o observare a vieții psihice umane într-o perspectivă coerentă cu sinele, așa cum am regăsit în psihologia propusă de Adler.

Nu există niciun dubiu că limitarea psihologiei la o variantă „elementaristă” care ar ține cont doar de elemente ale vieții psihice, era bazată pe o eroare. Lucru pe care psihologii l-au înțeles repede și si-au extins studiile la funcțiile vieții psihice. Pentru Külpe și școala lui funcția psihică era o realitate. El nu realiza însă că dacă cineva ține cont de aceste funcții într-un mod separat, atunci acesta va comite același sacrilegiu ca și elementariștii.

Scopul unei psihologii reale poate fi doar acela de a investiga liniile care ghidează într-un mod ultim fiecare viață luată una câte una, individual. Condiția de bază este de a nu începe nici de la elemente și nici de la funcții. Ceea ce trebuie să știm înainte de orice altceva, sunt țelurile vitale ale fiecărui om. În ce fel își afirmă el acest scop, care sunt destinațiile vieții? Numai acesta poate prima noastră întrebare și punctul nostru de plecare. Doar după ce am răspuns acestei întrebări, putem avansa și putem pune alte întrebări. Și numai în acest fel vom fi capabili să înțelegem atât un fenomen parțial al vieții psihice, precum și înțelesul întregului conținut psihic.

Astfel, cele trei criterii de bază ale psihologiei constau în faptul că ea trebuie să fie dinamică, trebuie țintească integralitatea (în sensul de a lua în considerare întregul) și, ceea ce survine primelor două criterii, ea trebuie să fie concretă.

Această atitudine conduce către un pas decisiv pe care Adler la recunoscut corect, și anume la descoperires faptului că psihologia nu est doar știința psihicului, ci știința vieții însăși. Psihicul est doar o parte a vieții, aparatul prin intermediul căruia individul trăiește. Psihologia trebuie, totuși, dincolo de asta, să țină cont și de altceva, și anume de lumea către care individul țintește. A trăi înseamnă să fii ocupat cu lumea, înseamnă să te îndrepți către ea.


 

Discuție

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

noiembrie 2019
L M M J V S D
« sept.   dec. »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  
%d blogeri au apreciat asta: