//
citești...
ALFRED ADLER

INSOMNIA

adlerAutor: Dr. Alfred Adler


Materialul ne-a fost pus la dispoziţie pentru traducere şi publicare prin bunăvoinţa dlui John Newbauer (Dir. Exec. NASAP) de către NASAP prin intermediul proiectului:

Adlerian Digitization Project (http://www.adlerjournals.com/)
Sleeplesness by Alfred Adler – November 1943 – v3#3-4
http://adlerjournals.com/_private/IPB/JIP%20v3%20n3-4/Sleeplessness–Adler.pdf
Traducere și editare: Dr. Razvan Gogalniceanu
Vă mulțumim anticipat pentru citarea sursei și a autorilor de fiecare dată cînd veți găsi cu cale să utilizați fragmente din acest material ori din altele publicate pe acest site.

Insomnia poate fi urmarea unei afecțiuni organice cum ar cazul unor pacienți care sunt uneori insomniaci in stadiile precoce ale febrei tifoide; poate apărea, de asemenea, în tulburări ale glandelor și în unele cazuri de nefrite; și joacă un rol important în începutul unor cazuri de nebunie. Dar insomnia poate fi privită din perspectivă psihologică doar după ce suntem în stare să excludem o cauză organică. Abia apoi trebuie să privim din perspectiva întregii personalități și vom vedea cum insomnia își găsește perfect rostul în cadrul acesteia. Dacă vreți să vedeți cum anume se potrivește cu întregul personalității, întrebați persoana care suferă de insomnie: „Ce anume ai fi în stare să faci dacă nu ai fi în stare să te odihnești?”. Atunci persona îți va spune de ce anume se teme să facă: de exemplu, dacă ar fi odihnit, ar fi în stare să lucreze mai bine și să își ia examenul. Este atît de speriat de problema sa încît este tensionat; și această tensiune mentală nu-i permite să se relaxeze și, astfel, el nu poate dormi. Somnul nu este o stare pasivă, și nu este adevărat că noi suntem pasivi în timp ce dormim. Din ceea ce am înțeles pînă acum, somnul este o activitate; trebuie să o facem și să punem să dormim. Suntem antrenați încă de la început să o facem și, prin urmare, acest lucru se petrece ușor. Întotdeuna există niște motive pentru cazul în care nu suntem în stare să dormim; și în special emoțiile și starea de tensiune sunt în stare să perturbe somnul. Dacă cineva se teme de ceva anume, nu va putea dormi. Unii pacienți, în special femei, pentru că se gîndesc la treburile casei, dacă sunt în bună ordine. Poți vedea acesta pentru că vezi ce anume fac ele cînd nu pot dormi: pentru că se gîndesc la treburile casei, la petrecerea de mîine, dacă vor fi criticate sau nu, sau dacă totul va fi așa cum ar trebui să fie. Astfel ajung să nu poată dormi. Și o dată ce nu pot dormi, datorită tensiunii, ele descoperă că există anumite avantaje.

Un bărbat care suferea de o nevroză compulsivă, insista că el nu poate dormi încă din copilăria precoce. Dormea cel mult una sau două ore. Asta probabil că nu este adevărat, de vreme ce cei mai mulți oameni se înșeală în privința orelor nedormite. Unii admit că nu știu dacă și cît au dormit, însă cei mai mulți pacienți sunt satisfăcuți dacă se impresionează pe sine și pe ceilalți cu faptul că nu au dormit. Prin urmare, ei sunt tot timpul în căutarea unei explicații și a unui alibi. Ei pot căuta înțelegerea celorlalți pentru că ei înșiși sunt impresionați de faptul că nu pot dormi. Anumiți oameni dorm, dar pot auzi și vedea totul. Se trezesc foarte ușor și prin urmare bagă de seamă tot ceea ce se petrece în jur – bătăile gongului de la ceas, faptul că cineva trece pe lîngă ei sau orice altceva ar fi. Nu se simt între-adevăr odihniți dimineața, iar această modalitate de a-și petrece noaptea este numai o variantă a insomniei. Există multe variante în care o persoană găsește cu cale să explice felul în care nu au dormit.

Veți vedea că fiecare persoană care nu doarme, are un anume scop susținut de faptul că nu doarme. Acest băiat (referindu-ne la cazul de mai sus) se dispută cu familia sa. El nu cîștigă bani și în acest fel el îi rănește pentru că ei au nevoie de venitul lui. Cînd nu doarme, ei știu ce înseamnă asta și încep să tremure; și astfel acesta este scopul lui. Puteți vedea astfel felul în care el se folosește de insomnia lui.

Întotdeauna veți găsi încă o persoană implicată. Insomnia este o modalitate eficientă de a lovi în această persoană care de regulă se găsăște în apropiere. Bărbații însurați și femeile măritate lovesc în partenerii lor.

Uneori, insomia este un instrument al competiției – sau cel puți poate fi utilizată în această direcție. „Știu că-mi fac treaba bine și că toată lumea este satisfăcută de munca mea; dar ce anume nu voi fi în stare să fac tocmai dacă voi dormi prea mult!” Prin urmare, veți găsi insomnia la multe persoane ambițioase.

Am fost foarte mîndru cînd am mi-am dat seama că insomnia era un simptom al ambiției. Și apoi am aflat că lucrul ăsta era cunoscut de două mii de ani. Citind pe Horațiu, am găsit aceste cuvinte: „Ah, oamenii ăștia, nici ei nu pot dormi noapte. Ei sunt aceia care încearcă cu ardoare să facă ca realitatea să se potrivească planurilor lor, și nu vor să-și ajusteze propriile planuri la ce le oferă realitatea”. Horațiu a știut care-i înțelesul insomniei și, probabil, că toți l-au știut și doar l-au uitat. A fost redescoperit tot așa cum și alte cunoștințe au fost uitate pentru a trebui redescoperite mai tîrziu. Horațiu a mai remarcat despre acești oameni: „Ei nu sufera doar de insomnie ci și de durero de cap”. Asta-i foarte adevărat și le găsești adesea impreună pe cele două. Rezultatul unei ambiții atît de mari îl regăsești în prezența insomniei și a durerilor de cap. Putem înțelege asta. Dacă cineva trebue să folosească noaptea pentru gîndire conștientă, dacă nu îi este de ajuns doar timpul zilei, atunci te poți gîndi că este o persoană foarte ambițioasă. Este numai o variantă a celor care studiază noaptea; ceea ce este tot un semn de ambiție, doar că în acest caz nu este dificil să realizezi legătura dintre cele două.

Dar poți proba dacă afirmația noastră este adevărată, întrebînd pacientul într-o manieră subtilă: „La ce anume te gîndești cînd nu dorm noaptea?”. Atunci vei avea încă o dovadă. Pacientul se gîndește întotdeauna la afacerea sau la îndatoririle sale și își repetă ceea ce s-a petrecut în ziua dinainte. Ca și cum revine asupra conturilor și însemnărilor sale, așa cum a făcut-o și ziua, pentru a vedea dacă a acțiunat în modul cel mai corect. Multe persoane se comportă astfel. Ambiția lor nu-i lasă să uite nici cea mai mică greșeală ce-au făcut în ziua precedentă.

Boala în care insomnia joacă cel mai important rol este melancolia. Dacă o persoană melancolică nu este îndeajuns de vicleană pentru a ascunde cele ce gîndește în timpul nopții, atunci vei vedea cu ușurință consecințele în temperamentul și în dispoziția lui matinală. A adunat toate lucrurile rele, ca o albină, toate lucrurile rele la care ar fi putut să se gîndească. Această tendință este foarte important să o reținem pentru beneficiul tratamentului. Trebuie să îi arătăm pacientului că el caută continuu să aleagă lucrurile rele. În acest mod el își produce sentimente și emoții ce constituie melancolia. Depresia melancolică înseamnă chiar a căuta numai variantele rele și nimc din ceea ce este promițător și dă speranță. Această căutare de gînduri nereconfortante apare de asemenea în timpul nopții și în acest fel înțelegem de ce persoanele melancolice nu dorm. Într-un mod ambițios această persoană colectează. Ea nu poate continua colecta dacă adoarme. Prin urmare, cu emoțiile create își alungă somnul.

Această activitate în timpul nopții poate fi utilizată în tratamentul melancoliei și al insomniei. Cînd această persoană întîlnește un prieten, ea se plînge de insomnia sa și spune că fără somn este pierdută și că nu poate merge mai departe. Dacă-i spui că nu este important că nu poate dormi, că nici tu nu dorm mai mult sau că cunoști și pe alții care nu dorm mai mult, persoana se enervează, se simte neînțeleasă, chiar insultată. Ea vrea simpatia ta și afecțiunea ta – doar acestea îi vor face o impresie.

Este posibil, insă, să-i ceri persoanei să folosească pentru tratament timpul în care nu doarme. I se poate spune să colecteze toate gîndurile pe care le are în timpul nopții și să ți le spună a doua zi. Astfel, se poate folosi de timpul insomniei în favoarea terapiei. Asta va fi o nouă experiență pentru el să foloseacă timpul constructiv . Uneori el nu va putea să își mențină insomnia dacă trebuie să-și folosească timpul pentru o cauză bună. El poate rămîne insomniac doar dacă privește asta ca pe o tulburare. În alte cazuri, daca-și amintește gîndurile sau dacă pică pradă somnului, el poate fi capabil să recunoască scopul somnului sau al insomniei. El poate chiar înțelege că insomnia sa nu juca rolul pe care-l credea el.

Nu-i dau niciodată unui pacient o rețetă împotriva insomniei; dar am văzut mulți pacienți care vin cu medicamente date de alții. Și este dificil să-i oprești să le ia. A avea un medicament pentru somn are aceea și putere, este același lucru cu a nu putea dormi. Asta înseamnă „sunt insomniac și pot dormi numai cu medicamente”. El ar putea să doarmă și dacă ar lua zahăr cu apă și ar crede în el. Uneori este posibil să probezi asta. Dar eu nu încerc niciodată să-mi păcălesc pacientul.

Este interesant să vezi cît de mulți oameni își tulbură somnul prin folosirea anumitor reguli. Una dintre metode este aceea de a număra pînă la o mie și înapoi. Ia două ore, și în aceste două ore persoana nu poate adormi. Totuși individul crede că acest mijloc este împotriva insomniei, în vreme ce tocmai asta face. Cînd nu este satisfăcut să se regăsească încă treaz după aceste două ore, el va zice: „Nici măcar o astfel de metodă foarte puternică nu poate ajuta cazul meu; trebuie că sunt foarte bolnav!”. A merge de la un doctor la altul este o altă metodă de a amplifica insomnia și de a primi atenția dorită. Unele persoane insistă că ele nu pot adorm pînă la ora 1; sau că nu pot adormi fără să joace cărți pînă la două noaptea. Toate aceste reguli sunt scuze, și amplifică semnificația insomniei.

Multe persoane își petrec viața făcîndu-și griji asupra tulburării somnului lor. Este ca și cum ar cere să fie tratate diferit. O persoană care nu doarme trebuie considerată diferit. Oricine poate vedea că persoana respectivă ar putea face atît de multe dacă ar reuși să doarmă. Prin urmare, ea are un anumit privilegiu și nu poate fi tratată cu aceeași măsură ca ceilalți. Noi ne îndoim dacă chiar ar putea face mai multe. În terapie îl face să înțeleagă că nu este întrutotul adevărat faptul că ar putea obține mai multe dacă ar putea dormi. Cantitatea de somn și cea de rezultate obținute nu sunt legate și nu pot fi măsurate una prin cealaltă. Dar mulți le leagă. Insistă că ei pot dormi numai dacă nu beau cafea neagră sau dacă beau lichior. Cu această presupunere ei își reglează somnul după cum doresc. Își aranjează insomnia atunci cînd nu sunt siguri de succes, dacă au nevoie de un alibi pentru un potențial eșec. În acest fel, ei combină cele două lucruri ce nu a face unul cu celălalt. Insomnia apare numai în situația în care o persoană este confruntată cu o problemă pentru care nu este pregătită.


Publicitate

Discuție

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: