Francois Roustang este un renumit filosof francez, iezuit si psihanalist la inceputuri, dar care mai tarziu a ales drumul apropierii de Milton Erickson si de hipnoza ericksoniana.
Astazi, François Roustang este unul dintre oamenii în jurul căruia gravitează mișcarea ericksoniană din Franța și Elveția romandă.
Mai jos publicam doua materiale:
1) unul in care Roustang argumenteaza asupra unui lucru despre care a facut vorbire si Alfred Adler, si anume asupra aspectului dinamic, adjectival sau adverbial, pe care ar trebui sa-l afectam cuvintelor constient si inconstient. Folosirea lor nu poate capata decat alura de caracterizare a unei stari (substantiv) sau a unui verb (actiune), nicidecum nu ar trebui utilizate ca si denumiri de entitati. Aici are loc apropierea de Alfred Adler care inca de la inceputul secolului 20 sustinea ideea schimburilor dinamice intre ideile neconstiente si gandurile ce ajung constientizate, precum si unitatea psihicului uman si lipsa de sens a discutiei despre constient si inconstient ca si parti separate si de sine statatoare ale psihicului. Intregul psihicului este argumentat similar ca si la Roustang si Erickson, schimburile dinamice intre perceptii si aperceptii fiind o buna baza a teoriei lui Alfred Adler si mai tarziu a lui Milton Erickson.
2) Pentru cei interesati expunem aici: Roustang, despre psihanaliza si hipnoza – un link către emisiune a postului ARTE realizată de către Raphael Enthoven. In cadrul acestei emisiuni Roustang povestește despre periplul său alături de psihanaliză, lacanianism, ajungând la hipnoza ericksoniană.
Discuție
Niciun comentariu până acum.