//
citești...
ALFRED ADLER, CONFERINTE TED

libertatea ne dă bătăi de cap? are si de ce!

R la odihna pe malul Dunarii (la popoul Austriei)De mai multe ori am observat prin intermediul propriei mele experiente, faptul că merg mulțumit mai departe dupa ce găsesc cu cale să răspund îndemnului interior: „Dar alege, dracului, odată și să trecem la treabă!”

Dan GILBERT justifică cele ce-am observat empiric și în cadrul terapiei: fericirea are de-a face cu libertatea de a alege, însă nu în felul în care cei mai mulți dintre noi (dar și grupul de studenți de la HARVARD) obișnuim să credem.

Alfred ADLER vorbea despre schema de aperceptie a fiecaruia dintre noi. Rutină de lucru unică, personalizată, sumă a principiilor de viață proprii, schema de apercepție reprezintă în anumite momente de impas existențial, modalitatea noastră personală (dar și copilărească, la propriu) de a da o rezolvare situațiilor respective.

În 1964, Edward de Bono consacra termenul de gândire laterală. Gândirea laterală ne permite să ieșim din bucla propriei scheme de apercepție. Dar pentru această „ieșire” este uneori necesar un efort terapeutic și de dezvoltare personală, ca să obținem depărtarea necesară înțelegerii perspectivei (big-picture), precum și disponibilitatea analitică a cuprinderii schemei de apercepție cu care lucrăm.

Practic, materialul lui Dan GILBERT vine să îmi confirme necesitatea aplicării gândirii laterale (alții numesc acest lucru prin gândire non-liniară – a se vedea Mozdzierz, Peluso & Lisiecki) în înțelegerea schemei de apercepție în cadrul demersului terapeutic.

Publicitate

Discuție

Un gând despre &8222;libertatea ne dă bătăi de cap? are si de ce!&8221;

  1. Multumesc! Mariana Breazu

    ________________________________

    Scris de maribreazu | 12/02/2013, 10:44 am

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: